/  (ne)poznate INFOrmacije  /  Savamala
(ne)poznate INFOrmacije, stari novi beograd

Savamala

Naseljavanje Savamale počelo je još u 18. veku kada Austrougari preseljavaju hrišćansko stanovništvo iz utvrđenog dela grada na savsku obalu. U to doba se ovo naselje nazivalo Donja srpska varoš ili Savska varoš, a upravo odatle 1806. godine polaze ustanici pod vođstvom Karađorđa da oslobode Beograd od Turaka. Oni se kreću putem ne znajući da će kasnije „taj put“ dobiti ime po njihovom vođi – Karađorđeva ulica.

Kraj od Sava-kapije pa do Tri ključa (kraj blizu Mostar petlje) bio je većim delom pod vodom, sa bezbroj livada i pašnjaka. Stara Savamala prostirala se od Varoš kapije ka savskoj padini, Karađorđevom ulicom, Nemanjinom do Miloša Velikog, celom donjom stranom iste do Tri ključa, zatim Abadžijskom čaršijom (danas ulica Kraljice Natalije), pa Balkanskom, Prizrenskom do kafane „Zlatno burence”, do Pop-Lukine ulice.


U Savamali postojale su i dve pijace: Topčiderska iza artiljerijske kasarne i Mala pijaca ispred Beogradske zadruge. Na prvoj su se prodavala drva i stoka, a na drugoj sve ostalo.
 
Centar Savamale činile su ulice Bosanska (danas Gavrila Principa), Sarajevska i Karađorđeva. U tim ulicama nalazile su se stare kafane: „Čokot”, „Deligrad”, „Kragujevac”, „Venecija”, „Liman”, „Bosna”, „Kičevo”, „Bosfor”, „Zlatna lađa” „Kraljević Marko” i mnoge druge u kojima je strujao veseo i bujan život, jer su Savamalci umeli da žive i vesele se.
Posebno treba spomenuti kafanu „Zlatna moruna“, koja je bila smeštena na uglu današnjih ulica Kameničke i Kraljice Natalije. Za ovu kafanu, na čijem se mestu se do skora nalazila kladionica,a sada nekakav butik, značajno je to što se u njoj upalila iskra kojom je započeo Prvi svetski rat. U njoj su, naime, Gavrilo Princip i drugi članovi „Mlade Bosne“ isplanirali ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.Od „Bristola” i Železničke stanice do blizu Tri ključa sve uza Savu bila je Ciganska bara koju je jedan duhoviti Savamalac nazvao Barom Venecijom.

A sada….

Čim padne mrak, Savamala postaje centar beogradskog noćnog života i otvorena modna pista najlepših devojaka. I dok ispijam četvrto-peto piće u jednom od barova ispod Brankovog mosta, pokušavam prvi deo priče da ubacim u sadašnje vreme i ne ide mi…Ne mogu svu tu priču o blatu, guskama, pašnjacima i trnju da ubacim u sadašnjost…Prošetaću ka Beton hali, tamo se nalazi jedan od mojih omiljenih klubova,a možda me slike ostave na miru.


I dok sam još uvek u mislima sa zanatlijama i trgovcima iz istorijske Savamale ne primećujem da se ispred mene našlo dobro poznato, nasmejano lice. To je moj drug M, želi mi dobrodošlicu u klub, pružajući mi hladan Sol. Muzika me jedva primetnim migom pozdravlja, mesto za šankom me čeka kao i mnoštvo poznatih lica.
Veče tek počinje u Savamaloj

Veliko hvala beogradskim piscima: Živoradu Jovanoviću i Vladimiru Kaćanskom čija dela: „Iz starog Beograda“ i „Prilozi za istoriju Beograda“ ne dozvoljavaju da stari Beograd ode u zaborav.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

20 comments on "Savamala"

 1. Milutin
  Reply

  nisam imao pojma da je u Zlatnoj moruni, rupi od kafane, skovan plan za ubistvo Ferdinanda…

 2. Milan
  Reply

  Svaka cast za tekst, daj jos ovakvih informacija . Mozda bi bilo dobro da napravis neku promociju sabranih dela i prica iz ovog bloga uz fotografije i tekstove negde bas u Savamali da napravimo paralelu izmedju sadasnjosti i proslosti…:_)

 3. Batistuta
  Reply

  Milan Beko like Savamala.

 4. Slađa
  Reply

  Hvala i “novim piscima” koji nas podsećaju na stare dobre stvari…
  Živeo govornik!

 5. Aleksandra
  Reply

  kakva prica, kakva istorija …. ostavlja bez teksta!!!
  uvek mogu da slusam i citam o starom beogradu, kao da upoznajem sebe :)))

 6. Marina
  Reply

  Svaka čast na ovim informacijama, ja ovo nisam ni znala i verovatno nikada i ne bih! Sad stvaram sliku u glavi kako je to izgledalo, a svaki dan tu prolazim i nikada ne obraćam pažnju ni na jedan deo Savamale… Moram ovo da odštampam, pa da upoređujem, sad me baš interesuje …. :-)

 7. boem
  Reply

  Zanimljivo :) Nisam znao za ove informacije 😀

 8. DINA
  Reply

  NAJLEPŠI LOKALI GRADA BEOGRADA 
  SAM POGLED NA REKU KOJA SE NOĆU PRETVARA U OGLEDALO ….

 9. Gibson
  Reply

  Lako im je bilo da se vesele, kad su imali toliko kafana :)
  Žao mi je što su skoro sve stare kafane nestale, ali dobro, i ove moderne nisu loše :)

 10. Elpis
  Reply

  Super prica.. Samo tako nastavite! Bravo INFO ! Svaka cast autoru !

 11. NemiPosmatrac
  Reply

  I tako je drug M igrao sa misterioznom S koja je bas malo popila – taman toliko da je zaboravila da joj je rodjendan:)
  Za to vreme moj drug M2 je seo za sto za kojim je sedeo Dr sa zenama.
  Dr ga je zamolio da napusti astal sto je M2 i ucinio, ali samo privremeno, jer cim je Dr-u malo otekla besika i napustio sto, M2 je seo za njegovo mesto.
  U prirodi se ova situacija opisuje kao alfa M(2)uzijak zauzima poziciju sada vec strarog alfa muzijaka…Kibicuje njegove zenke, uziva u njegovim lovinama (alkoholu i hrani) i postaje ALFA BOZANSTVO!
  Medjutim i M2 ima probleme sa besikom, tako da vrlo brzo napusta sto, zenke i lovine….Sto ostaje prazan, posto V kulira zenke.
  Naravoucenije, svi ALFA imaju problem sa JAJpetljom…;):)

 12. sonja
  Reply

  Ne znam da li mi je interesantnija istorija Savamale ili ti misteriozni M i S koji plesu…a zaboravljaju se…alfa.muzjak…znam da gotivi i gangam style…mislim vidim o tome se pise… prica…u svakom slucaju Garsija i Brando su ponosni….V zagolica mastu i idemoooo…:)

 13. Katarina Zivanovic
  Reply

  Super pricica… pozdrav za autora i ekipu

 14. Pingback: Palilula | Beograd na dodir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *