/  (ne)poznate INFOrmacije  /  O kamilama, barama i Veneciji u sred Beograda
(ne)poznate INFOrmacije, opšte informacije, stari novi beograd

O kamilama, barama i Veneciji u sred Beograda

Kraj od ušća Topčiderske reke pa do Malog pijaca u Karađorđevoj ulici pokrivale su močvare i bare. Na starim planovima Beograda te su bare bile i ucrtane i obeležene imenom Ciganska bara ili Ciganka. Bara se nazivala Cigankom zato što su u tom siromašnom kraju stanovali Cigani.(Romi) Na mestu te bare davnih vremena su bile ribarske kolibice i ciganske čerge. U tom prostoru sada od Hercegovačke ulice pa zapadno ka Savi i uz Savu bile su ćeramidžinice.

Zbog kopanja zemlje za pravljenje ćeramida, tu su bile mnoge i velike rupe, skoro stalno pune vode, gde su se deca kupala. Tek je kasnije, kad je regulacijom Beograda i uravnjavanjem bivšeg šanca zemlja odnošena da se popune ove jaruge, dobijen prostor za smeštanje drva, peska i druge građe.

Sava je dugo plavila ovaj kraj obale. Voda iz ove bare, kada se u proleće razlije Sava, napravila bi čitavo jezero po kome se saobraćalo čamcima. Iz tog razloga, jednom duhovitom Savamalcu je palo na pamet da tu baru i ceo taj deo nazove „Bara Venecija“. Bara Venecija zahvatala je ceo onaj prostor od današnjeg hotela „Bristol”, zatim deo između Karađorđeve ulice i Gavrila Principa, ceo park kod Železničke stanice, Železničku stanicu, pa duž Save do ušća Topčiderske reke.

Bara Venecija je tokom vremena nasipana. Posle predaje gradova 1867. godine kad je srušena Stambol-kapija i otpočelo regulisanje Beograda, sva zemlja i kamenje koje je opasivalo varoš od Savskog pristališta do dunavske obale prenošeno je volujskim i taljigaškim kolima i bacano u baru. Tom zemljom su ispunjavane i one rupčage koje su gradili ćeramidžije praveći ćeramidu. Kasnije su nasipali baru i pojedinci, naročito vlasnici imanja iz okolnih ulica. Posao nasipanja produžila je država gradeći Železničku stanicu i železničku prugu 1884. godine.

Kako je Ciganska bara tokom XIX veka bila u predgrađu, to su karavani kamila, koji su navraćali u Beograd noseći robu iz dalekih krajeva, noćivali u polju kraj bare. Poslednji karavan došao je pre više od sto godina 1854. i doneo iz Sereza (Grčka) duvan u balama Anastasu Hristodulu, trgovcu. Tom prilikom je jedna kamila uginula.

Obrasla u travu i ševar, blatnjava i prljava, Bara Venecija bila je zgodno mesto za prenoćište raznih kockara, obijača i špekulanata. Preko leta, zbog bujne vegetacije, hiljade rabadžija napasalo je tamo svoje konje, a zimi kad se uhvati led bara je služila za klizanje dece iz okolnih ulica. Tek oko 1930. godine bara je skoro sva nasuta i na jednom njenom delu sagrađen je novi Beogradski Sajam.

Ludilo, a?!

Ko bi rekao?!

Inače za nas komercijaliste nema goreg kraja za posao od Bara Venecije – dobro de možda bi neko rekao da je to bivši III bulevar ili sada bulevar Milutina Milankovića u 011info poznatiji  kao „fatamoragana“

Kada na „listi“ vidite da treba da obiđete neku firmu koja se nalazi u „Bari Veneciji“ sloši Vam se! Pri samom čitanju adresa : Mostarska, Hercegovačka, Tvornička polako gubite dobro raspoloženje, a svest kada pročitate i poslednju : Braće Krsmanović i to sve dvocifreni brojevi

A za neupućene evo i zašto.

Ulica Braće Krsmanović se prostire od Brankovog mosta do Mostarske petlje i to skoro celim delom „ide“ uz Savu. Javni prevoz gotovo da ne postoji, kao ni definisani deo puta za pešake.

Kada idete na sastanak u neku od firmi koje se tamo nalaze redovno se dešava da Vas napadnu kučići, mačići, kučići i mačići zajedno, poneki pijani vozač autobusa, magacioner, nepoznate rečne nemani, a vrlo često napadnete sami sebe iz čiste nemoći i nervoze.

Ponekad pomislim da bi bilo sjajno da su ostali čamci…Zamislite…Pa laptop pod mišku, sednete u čamac, a gondolijer Rajko (srpska verzija Fabricija) zapeva neku domaću dok Vas vozi npr. od Ekonomskog do petlje na Mostaru.

Ili bar da su zadržali te kamile i napravili njihovu farmu, sada bi bilo mnogo lakše. Ko završi tri dila danas, sutra radi Bara Veneciju, ali na kamili…eeee…

Dragi moji INFOvci, iz svega ovoga rađaju se samo dve ideje/predloga:

 1. Ili da jedan dan svi odemo u Bara Veneciju i „ubacimo“ sve firme na 011info.com
 2. Ili da firma kupi automobile komercijalistima

Znajući firmu…pripremite se za KOLEKTIVNI SALES!:)))

Da ne zamere stanari Bara Venecije , jer sve kritike su upućene na odgovorne za loš javni „prevoz“ kroz ovaj simpatičan i istorijski bitan deo Beograda.

Pozdrav Bara Veneciji i svim mojim prijateljima koji žive u njoj.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

44 comments on "O kamilama, barama i Veneciji u sred Beograda"

 1. Milutin
  Reply

  xaxaxa…:))
  zanimljiv tekst, vrlo zanimljiv…

 2. Milan
  Reply

  Niste politicki korektni, kako ti mislite Cigani *to su zvezdasi , kaze se: ,, pripadnici romske nacinalne manjine,, . :)

 3. Batistuta
  Reply

  A da nisu te kamile možda prenosile pogače na ljebac !

 4. Sanja
  Reply

  Ali napadaju nas “kučići, mačići, kučići i mačići zajedno…”, ahahahahahaha ! ! ! ! 😀

  • Vlada
   Reply

   Pa seti se kako je bilo dok si “bila na terenu” pa dobijes ove adrese.
   Restoran Želja ili tako nesto, šatro adresa B Krsmanović , a ono tačno preko puta naše terase u Savskoj, odmah iza šina…
   Potpuno “lud kraj” :)

   • Sanja
    Reply

    Ijaoooo, tad sam bila poootpuno izgubila orijentaciju u prostoru, ni dan danas mi nije jasno kako sam došla do tog restorana, ni gde se on tačno nalazi!?!… 😀
    Ali svakako me nijedno kučence niti mačence nije “napalo”… 😛 Možda mi je poneko plišano životinjče naišlo tim čudnim putem, to da… ALI! – da se mazi… da zavrti malo radosnim repićem… i da pojede malo krekera iz moje ruke….. :) :) :)

 5. Sanja
  Reply

  A “fatamorganu” zvanu Treći bulevar ću pojasniti onima koji nisu špartali po terenu i sastancima kao ja (do pre 5 godina, khm, khm)… 😛 Elem, to je novobeogradska ulica (sada se zove Milutina Milankovića) koja kao da nema kraja!! Jer kada dobijete sastanak baš u njoj, čini vam se da – što duže hodate, krajnja destinacija koju tražite je prosto SVE DALJE!!?! 😀
  A pošto je široka i “otvorena” tj bez ijedne mrvice hlada, naročito je zanimljivo hodati njom leti na 40+ stepeni…… ufff… 😉

  • Vlada
   Reply

   SANJA NE ZEZAJ-sve je to blizu!
   Pa to je tu preko puta Vera -nema ni 5 min hoda :))))

  • nevena
   Reply

   Moram da se nadovezem… Danas sam radila III Bulevar iliti Bul.Milutina Milankovica! Ha! A prosli put kada sam bila u B.Krsmanovica, napao me je jedan crni, poveliki ker. A Vi, ex prodavci, TISINA! Spaseni ste. :))))) Najvise sam se smejala delu “Kada na „listi“ vidite da treba da obiđete neku firmu koja se nalazi u „Bari Veneciji“ sloši Vam se!” Hahahahahahahaha! Tako je meni kada na listi vidim ulicu Patrijarha Dimitrija ili Pere Velimirovica :))) Sve u svemu, vrhunsko iskustvo!

 6. Vlada
  Reply

  Sto bi Dragan rekao “Hajde da jedan dan odemo i posetimo sve firme sa III bulevara i da zavrsimo s tom ulicom vise” :)))

 7. Sanja
  Reply

  Moram još nešto da dodam… nepoznate rečne nemani i gondolijer Rajko… aaaahahahahahahahahahhhhaaaahahahhhhaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

 8. sonja
  Reply

  ovo je jedan od najboljih tekstova do sad…po mom skromnom misljenju!!!
  Barom Venecija nisam setala,ali okolinu Vera sam detaljno obisla,,,,Gotova jela za poneti ….vrhunska kuhinja za poneti kuci…posle dugog trazenja npr….:)…jos sam imala privilegiju da idem kolima…hihihi

 9. bojana
  Reply

  Aaaaaaaaaaaaa, odusevljena sam, kamile, Rajko, macici, kucici…..fenomenalno, hvala za Info to nisam znala :) :)

 10. Milan
  Reply

  ahahahahahahhahaha 😀 prvo sam zamsilio kako mi na camcu peva “sumadijo” od miroslava a posle toga na sve te silne kucice koje nas vrlo cesto “pozdravljaju” na nekim odredjenim mestima grada..hhahaahha..vrh tekst svaka cast autoru..dosta novih stvari koje nisam znao a i osmeha dok sam citao text..svaka cast!!

 11. Elmir
  Reply

  Hahahaha.. Super tekst! Eh jadni mi prodavci.. Sve je to podnosljivo, ali kada dodje leto, pa 40 stepeni, onda nastane nenormalan broj fatamorgana.. :) :) pa jos ako iznerviras Anicu 😛 😛 😛 hehehehehe

 12. Sandra
  Reply

  Extra tekst, svaka cast!!! :)) Ja medjutim imam jedan predlog…da nadjemo neku sredinu izmedju kamila i kola ,recimo – skuter!!! :)
  Evo i nekih predloga… http://www.011info.com/motocikli-skuteri :) ( neka firma baci pogled) !!!!

 13. tvix
  Reply

  ajde ajde sve je to blizu :)

 14. Petar
  Reply

  Hahahaha, veoma simpaticno, nema sta… A ponekad zna da bude i tragicno, verovatno se kolege slazu :)
  Sve je to tacno, ulica Milutina Milankovica je svakako pobednik, ali ne mogu da ne dodam: Pazovacki, Dobanovacki i Vojni put (sa sve svojih, pitaj Boga koliko, delova)
  Autobusi 81 i 81L, koji idu na svakih (trebalo bi) pola sata, a ako je kojim slucajem neki zastoj negde, pojave se ni manje, ni vise za sat… Ali nista strasno 😀
  Jos vlasnik nije tu, ti se iznerviras, a dobro poznati glas iz Telesales-a ti kaze:”Pa, dobro, vrati se kasnije kad covek bude tu, nije ti daleko” 😛

 15. ivancica
  Reply

  molim vas kolege sta je to za vas :-) prava sitnica
  pa to je sve tu…Ugrinovacki put, Milutina Milankovica pa moj dobro poznati centar(od dorcola preko vracara) :-)

 16. Anica
  Reply

  E kolege moje, mnogo ste vi razmazeni! Vidim da niko od vas nije posetio odgaivacnicu macaka u Zaplanjskoj ulici! To vas ceka ovih dana! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *