/  (ne)ozbiljni INFOvac  /  Evropa od nas očekuje samo „Molitvu“
(ne)ozbiljni INFOvac, smeh

Evropa od nas očekuje samo „Molitvu“

Pitanje: u čemu je razlika između fudbalske reprezentacije Srbije i takmičenja za Pesmu Evrovizije?

Odgovor: razlika je samo u tome, šta dobijemo od bivših jugoslovenskih republika – na Evroviziji nam daju glasove, a u fudbalu golove. I posle kažu da im nismo omiljeni, a vidite da od njih stalno nešto dobijamo.

Kad već pomenusmo golove, njihovi smo najveći uvoznici – kako se sad popularno kaže – „u regionu“! U skorije vreme dobili smo ih od Hrvatske, iz Makedonije, a one posebne („sa pola terena“) uvezli smo svojevremeno čak iz Slovenije. Kad u nekom sledećem žrebu za protivnike dobijemo Bosance sa Džekom, Pjanićem i Misimovićem ili Crnu Goru sa Vučinićem i Jovetićem, naš spoljnotrgovinski bilans će verovatno biti još gori – ali nema veze, navikli smo.

eurosongToliko za sada o fudbalu, shvatili smo odavno da nam je „evropski put“ tamo zatvoren, a imamo li neki drugi? Imamo, itekako imamo! Čak smo na tom putu i pobeđivali. Ko nije pogodio, otkrićemo mu da se radi o drugom delu pitalice sa početka teksta – o Pesmi Evrovizije. U toj „evropskoj priči“ bar uvek znamo „datum“: održava se u maju mesecu svake godine.

Dakle, nalazimo se opet pred najbesmislenijem, najdrečavijem, najosporavanijem itd. itd. takmičenjem pesama, odnosno Eurovision Song Contest (na francuskom: Concours Eurovision de la Chanson), što je zvaničan naziv ove predstave. Sada će se mnogi zapitati: šta će nam ovakva tema?! Zar nemaš ništa pametnije i ozbiljnije da nam kažeš? E, u tome i jeste stvar – ovo piše (NE)ozbiljni INFOvac, a ne mogu da se setim ničeg neozbiljnijeg od Evrosonga. 😀

Kao dokaz da se ovde ne iznose proizvoljne tvrdnje, citiraću nekadašnjeg francuskog ministra kulture, koji je 1982. izjavio da se radi o „spomeniku besmislu“. Ako se i dalje ne slažete da je to najgluplji šou na svetu, pomenuću i neke od naslova POBEDNIČKIH pesama: „Diggi-loo, diggi-ley“, „Boom-bang-a-bang“, „Ding-a-dong“, „La-la-la“?!

Prevedno na srpski, to bi bilo: „Digi-lu, digi-lej“, „Bum-bang-a-bang“, „Ding-a-dong“, i konačno“ La-la-la“. Ako ste mislili da niste talentovani za pisanje stihova, očigledno je da treba ponovo da razmislite i, što da ne, pokušate da napišete neki tekst za Evroviziju – sigurno će biti bolji od „La-la-la“, ili od turske pesme „Opera“ iz 1983, gde se besomučno ponavlja ova reč.

Prvi Eurovision Song Contest održan je 1956. i sve to traje već 57 godina. I ne samo da traje, nego se i širi. U početku je to bila predstava na kojoj su učestvovale isključivo zapadnoevropske zemlje, a kasnije su se pridružile i ostale. Pa i one vanevropske. U nekim organizacijama Turke drže „u čekaonici“ decenijama, a na Evrosongu su prisutni odavno – kao i u Nemačkoj, uostalom. Turci su na Pesmi Evrovizije uspeli i da pobede 2003, a kakvi su im planovi sa Nemcima, saznaćemo.

Iako je evrovizijski vašar predmet podsmeha, ne može se osporiti da ipak ima puno gledalaca. Glamur, reklama, ali i tradicija, čine da milioni ljudi gledaju ovu „paradu kiča“. Čak i u Velikoj Britaniji, koja poslednjih godina ima malo uspeha. To je verovatno razlog što tamošnji komentatori ponekad preterano pokazuju čuveni engleski smisao za humor. Teri Vogan, poznati britanski komentator Evrosonga, imao je sledeće bisere: „izvođač nosi tu košulju, jer je verovatno izgubio opkladu“, ili „holandski glasači su tradicionalno ludi kao kofa puna žaba“?! Godine 2007, Teri je tokom prenosa Evrosonga  izgovorio ovakvu najavu: „Ko zna kakva nas paklena budućnost čeka? U stvari, ja znam – video sam probe.“

Na Pesmi Evrovizije postoje i neka čvrsta pravila. Tamo se bar zna ko je glavni: žene dominiraju, imaju čak 35 pobeda, odnosno 3-4 puta više nego muškarci. Ko je oženjen, njega ova statistika ne iznenađuje. 😀 Po toj matematici, poznata postava ABBA-e od 2 žene (plave i smeđe) i 2 muškarca (jedan s bradom, drugi bez) vredi za osmoro ili čak desetoro. 😀

pobednica EurosongaDrugo pravilo je da na ovom takmičenju ne važi poslovica „da komšiji crkne krava“. Baš surotno, na delu je fenomen koji se zove „komšijsko glasanje“. Postoji običaj da međusobno bliske zemlje jedna drugoj dele maksimalni broj bodova, bez obzira na kvalitet pesama. Drugim rečima, ako bi neka od njih na takmičenje poslala saksiju sa fikusom, opet bi od „bratske“ države dobila maksimum poena. Takav slučaj je sa Grčkom i Kiprom, Rumunijom i Moldavijom, nakadašnjim jugoslovenskim državama, baltičkim zemljama, skandinavskim kraljevinama, kao i bivšim sovjetskim republikama. Koliko to nekada ode predaleko, svedoči i podatak da je 2005. u parlamentu Moldavije vođena rasprava o tome zašto bratska Rumunija nije dobila maksimalnih 12 poena?!

E, to se ne sviđa velikim igračima, pa pravila prilagođavaju sebi. U takmičenju za Pesmu Evrovizije nisu svi učesnici jednaki: pet velikih zemalja direktno ide u finale, a ostali moraju da se dokazuju u predtakmičenju (polufinalu). Tako je i u realnom životu, ne samo na sceni. Kada bi o evropskoj budućnosti Srbije odlučivali naši zemljaci (da ne kažem gastarbajteri), sve bi bilo lako. Dovoljno bi bilo da pošalju SMS poruku za opciju „glasajte da Srbija pobedi“ (ali onda bi postojala i druga opcija: „da Srbija ove nedelje izađe iz evropske zajednice naroda, pošaljite SMS na broj…“).

Ipak, svet tako ne funkcioniše i mnogo puta smo na svojoj koži osetili da ne važi „Ljubav je svuda“. Oni koji odlučuju o našoj sudbini, često od nas žele da čuju samo jednu stvar: „Molitvu“.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

3 comments on "Evropa od nas očekuje samo „Molitvu“"

 1. Vlada
  Reply

  E konacno neko da kaze istinu o tom kiču!
  Btw, simpatičan tekst:)

 2. Shaolin Monk
  Reply

  Evrovizija jeste kič, slažem se. Ali što napisa onako teške reči za našu fubalsku reprezentaciju? Nekoliko kikseva protiv Hrvatske, Makedonije, Belgije, Estonije, Slovenije, i odmah ne valjaju??? Biće bolje!

  • Rade
   Reply

   Bolje bi bilo da su nasi reprezentativci pevali na Evroviziji, nego sto su igrali fudbal. Na Evroviziji bar nismo gubili od Estonije I Makedonije (za sada) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *