/  (ne)ozbiljni INFOvac  /  Da li je Sulejman stvarno veličanstven?
(ne)ozbiljni INFOvac, smeh, TV

Da li je Sulejman stvarno veličanstven?

TV gledaoci se dele na dve grupe: na one koji ne mogu bez dugotrajnih serija, poznatih kao telenovele, i na one koji takve serije ne mogu da smisle. Sredine nema. Prva grupa ovih dana prolazi kroz veoma težak period života (da ne kažemo pakao), jer se trenutno najpopularnija serija „Sulejman Veličanstveni“ ne prikazuje. Nadamo se da je to samo privremeno, dok ne stignu nove epizode. Naše domaćice nekako bi izdržale nametnutu pauzu, ali nad seriju su se nadvili tamni oblaci koji slute pravu katastrofu!

O čemu se radi? Pre izvesnog vremena, premijer Turske izjavio je da serija „Sulejman Veličanstveni“ ne prikazuje značajne ličnosti turske istorije na pravi način. Naime, po njegovim rečima lik Sulejmana je predstavljen kao neko ko razmišlja samo o ženama. Pa, o čemu će da razmišlja?! Neće valjda kao onaj Bali-beg da razmišlja o sopstvenom polu! Ups! Izvinjavam se armiji obožavateljki koja neće da prihvati begovo opredeljenje, pa su već ispevale pesmu: „Kad je leto i kad je sneg, najlepši je Bali-beg“!

Nego, da se vratimo na stav turske države o ovoj seriji. Na letovima aviokompanije Turkish Airlines prekinuto je njeno prikazivanje. Ovo je već ozbiljna stvar, razmišljaju naši TV gledaoci i komentarišu: ne pogađa nas previše prekid prikazivanja na avio-letovima, jer retko putujemo, a još manje to činimo avionom. Druga stvar bi bila da su kod nas umesto „Bus Plusa“ uveli turske serije u GSP-u. Tada niko ne bi razbijao opremu i svi bi se vozili po pet krugova, samo da vide šta će da bude u novoj epizodi. Gradski budžet ne bi znao šta će sa parama, toliko bi se karata prodalo. E, ali nismo mi te sreće. U GSP-u ne možeš ni mesto da dobiješ, a kamoli Ibrahim-pašu ili Hurem.

Ali, šta ako Turci stvarno polude i prekinu da snimaju „Sulejmana“? Nastao bi smak sveta, gori nego 21. decembra 2012. godine! Ko će sada da se petlja sa „Malom nevestom“?!. Neka (ne)ozbiljna naučna istraživanja utvrdila su sledeće: za uključivanje u zaplet potrebne su bar dve epizode za „hard-core“ gledateljke (one koje gledaju serije više od pet sati dnevno). Za one malo manje redovne (koje gledaju serije samo dva sata dnevno), vreme uključivanja iznosi i do pet epizoda! A za pet epizoda može da se promeni 50% glumaca i da svi oni pomru, ožive, udaju se (ili ožene), ponovo umru i čak da promene pol, jer dešava se i da se scenaristi napiju i zaborave na prethodni zaplet.

Istini za volju, postoje i oni koji seriju „Sulejman Veličanstveni“ posmatraju samo kao reprizu, čija je premijera u Srbiji bila pre oko 500 godina. Tada su Turci svakodnevno mogli da se vide uživo, a ne samo na malim ekranima. Verovatno je razlog tome što su televizori u to vreme bili veoma, veoma retki, pa je svakoga lakše bilo videti uživo nego na televiziji. Ostaje nam samo da konstatujemo: bolje da nešto traje i 500 epizoda, nego 500 godina. Pogotovo ako je reč o kreditu.

Ali nisu nam Turci baš za sve krivi. Sve je počelo na sasvim drugom kraju sveta, u Brazilu. Umesto da igraju fudbal ili sambu i piju kafu, nekoliko Brazilaca je rešilo da opčini srpske (tada još jugoslovenske) domaćice, te su snimili seriju „Robinja Isaura“. Mnogi posetioci sajta 011info.com verovatno nisu bili ni rođeni kada je ova serija snimana i prikazivana, pa ne znaju da je od nje sve počelo (“Dinastija” se ne računa, jer je američka produkcija – njeni akteri bar malo podsećaju na prave glumce). Naši muškarci koji ne mogu da gledaju utakmicu, zato što se istovremeno prikazuje serija na nekom drugom kanalu, sada znaju ko im je kriv.

Kasnije je Brazil izgubio pozicije. Primat su preuzele takozvane „španske“ serije. Neupućene obaveštavamo da ove serije nemaju veze sa Španijom, samo su replike na španskom. Među prvima se prikazivala telenovela „I bogati plaču“. Bila je veoma gledana, jedino naslov nije odgovarao stvarnosti. Pa, svi se trude da se obogate, baš da ne bi plakali u životu! Ipak, moguće je da je scenarista mislio da bogati plaču od sreće. To je već razumljivo.

Glavna vrednost serije bila je glumica Veronika Kastro, koja je kasnije briljirala u “Divljoj ruži“ (na španskom „Rosa Salvahe“). Veronika se toliko svidela našim gledateljkama, da su one starije stalno ponavljale gledajući je: „Nema bolje snahe, od Rose Salvahe“! Nažalost, Veronika nije postala srpska snajka, ostala je u Meksiku.

Nije se dugo čekalo da dobijemo novu zvezdu, najveću od svih IKADA (kako se popularno kaže u reklamama za praškove, uloške i brijače). Venecuelanka Kasandra osvojila je srca bar 125% srpskih domaćica (nije greška – statistika je pokazala više od 100%, jer mi imamo veliko srce, pa u njega može više da stane). Priča o devojci koja živi u cirkusu verovatno je kod nas imala najviše uspeha, jer smo devedesetih godina i mi imali osećaj da živimo u cirkusu.

Kasandra je čak posetila Srbiju i još se pamti kako je dočekana. Da je malo duže ostala, sigurno bi je izglasali za kraljicu, predsednicu ili tako nešto. Ali i ona nas je napustila, vratila se kući. Kao svedočansto da sve nije bilo samo san, ostao je podatak da su mnoge devojčice rođene tih godina dobile ime Kasandra. Bolje bi bilo da im je ostavila deo honorara, nego ime, ali poznata poslovica kaže: „Poklonu se u zube ne gleda“.

Nadamo se da je ovaj tekst bar malo utešio one koji sa zebnjom očekuju nastavak emitovanja „Sulejmana Veličanstvenog“. Sve se u životu menja, samo serije ostaju!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

22 comments on "Da li je Sulejman stvarno veličanstven?"

 1. Milutin
  Reply

  xaxaxa…:)
  “I bogati plaču”…prosto neverovatno, tipa ono nije njima lako, jes’ da imaju pare, ali tuga brate, tuga….

 2. Milan
  Reply

  Ali pesma „Kad je leto i kad je sneg, najlepši je Bali-beg“! hahahahahahahah..koji ste vi kraljeviiiiii 😀

 3. Vlada
  Reply

  Turcima su retko ubijani sultani, ali kada su i ubijani dva puta je to bilo od “srpske”(slovenske) ruke…

  • Goran
   Reply

   Ja sam mislio da si expert samo za I svetski rat 😀
   A gde su sahranjeni?

   • Vlada
    Reply

    xaxa…:)
    Ne znam gde su sahranjeni, ali znam gde su ubijeni.
    Prvi , Murat, kao sto svi znaju na Kosovu 1389.godine, a drugi, koji se zvao OSMAN II, ubijen je 1622.godine i to za vreme pobune janjicara.Obzirom da su janjicari mahom bili iz pravoslavnog sveta i to pripadnici srpske nacije dolazimo do toga da smo(nasi preci) ubili oba sultana.
    Cak sam u nekim knjigama procitao da su glavne bundzije i vodje pobune janjicara zaista bili srpski janjicari i to dovedeni iz danasnje Bosne i Hercegovine…..Bez sale, ovo sam “nasao” u jednoj knjizi…:)))

  • Goran
   Reply

   Ma gde bre…Turci kad nas vide ovako krsne, odmah beze u Sumadiju 😀

 4. Goran
  Reply

  Respect za text! DO JAJA!
  A izbori po Srbiji za devojku koja najvise lici na Kasandru..? 😀
  A pesma pokojnog Sabana Bajramovica? B-)

 5. Vlada
  Reply

  Svaka cast za txt!
  A klinka koja je gurnula brata sa terase jer su se “igrali” Kasandre?!
  To samo govori da smo mi pogodno tle za sve, nazalost to “sve” je mnogo cesce lose, nego je dobro:(

 6. Kraba
  Reply

  Koje sapunice najvise ubijaju sive celije? Juzno-americke,Turske,Indijske,Hrvatske…:-)

 7. Sandra
  Reply

  Ove Turke stvarno nesto ne volim…o Indijcima da ne pricam …ali Spance mi ne dirajte!!! :)) Da ne bese njih ,sada ne bih znala ni rec spanskog, a sem toga Elpis ne bi bio Elpis ( El pis) da ne bese njih!! Tako da…:)

 8. nevena
  Reply

  Vlado, zar si stvarno TI pisao ovaj text?! Hahahahahaha, pa gde ti ovo pade na pamet? Sjajno!

  • Vlada
   Reply

   Nisam ja.
   Meni su dali nepoznateINFOrmacije nickname,a ovo je je potpisano sa neozbiljniINFOvac.
   Pogledaj ono za “Vas bloguju” i uvek na dnu teksta imas koje pisao…
   Txt je super!:)

 9. Petar
  Reply

  http://vukajlija.com/reakcije/54535 :),
  kao i cuvena recenica: “Godina prodje, Anandi nikako” 😀

 10. tvix
  Reply

  bali beg
  uf…..

 11. elpis
  Reply

  Radnim danima i subotom na prvoj – ovo sam slusao na svakoj stanici od Omladinskog stadiona do kuce u busu 101, kad god otvori i zatvori vrata..znaci haos! Ali reklama je cudo..sigurno su Turci saznali da leva strana Dunava (moja keva pre svega) vise forsira Indijce, pa su krenuli u ofanzivu sa marketingom :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *