/  (ne)poznate INFOrmacije  /  Beograd na brdima – II deo
(ne)poznate INFOrmacije, opšte informacije, stari novi beograd

Beograd na brdima – II deo

Pre mesec dana smo počeli šetnju beogradskim brdima. Danas ćemo je nastaviti.

Jedan od mojih poznanika koji je odrastao na Kanarevom brdu uvek je Borsku ulicu zvao Kanarevobrdskim bulevarom. Ta ulica, zajedno sa ulicama Pere Velimirovića i Vareškom, predstavlja glavnu aortu Kanarevog brda.

kanarevo brdoKanarevo brdo se nekada zvalo Goljino brdo. Izgradnja ovog brda je počela između dva svetska rata. Na sadašnjem Kanarevom brdu je 30tih godina prošlog veka podignuta “Prva železnička kolonija”. Ona se nalazila na periferiji imanja Đorđa Kanare, rentijera, po čijem je imenu nazvano i obližnje, Kanarevo, brdo. Sve do podizanja železničke kolonije ovo područje bilo je nenastanjeno. Projektima je bilo predviđeno da celo naselje (brdo) bude kao mali „vrtni grad“. Vrtni grad je imao i svoju glavnu, središnju ulicu-Pere Velimirović. Vrtne Parcele su bile približno jednake. Svaka je u sredini imala kuću, a okućnice su bile bašte i dvorišta-vrlo idilično mesto. Posle drugog svetskog rata srušena je osnovna šema “vrtnog grada” izgradnjom novih zgrada i solitera. Kanarevo brdo se nalazi na visini od 107 metara.

Ako nastavite Borskom ulicom dalje ka gradu nailazite na beogradsko naselje Banjicu. Na nekim kartama i Banjica je bila upisana kao brdo. U pojedinim knjigama piše da je banjičko brdo bilo mesto gde su Rimljani spaljivali mrtve u III veku. Danas se taj deo grada, oivičen ulicama Neznanog junaka, Crnotravskom, Borskom, Velisava Vulovića i Ljutice Bogdana naziva Banjički vis. Banjica se nalazi na 198m nadmorske visine i ime je dobila po obližnjem potoku.

Dedinje se u dokumentima iz XVIII veka pominje kao “Dedinberg” – u prevodu Dedinjsko brdo. Na njemu se 1789. godine nalazio austrijski logor. U međuvremenu brdo je dobilo kraći naziv – Dedinje. Na Dedinju su, inače, pre drugog svetskog rata podigli kuće i letnjikovce viđeni i ugledni trgovci, političari i ministri.

topciderskaCrkvaO nazivu Topčiderskog brda postoje zvanični podaci. Ime je, po svemu sudeći, dobilo spajanjem dve reči: turske – tobdžija (onaj koji lije topove) i persijske – dare ili dere (dolina). U pojedinim knjigama se spominje da su na tom mestu (sadašnjem Topčideru) Turci lili topove prilikom opsade Beograda 1521. godine.

30tih godina XIX veka je knez Miloš izdao naređenje o zabrani „saobraćaja“ preko Topčiderskih livada, kako ne bi kvario idilične poljane.On je takođe na Topčideru izgradio sebi Konak.Na izgradnji Konaka su bili angažovani i robijaši.Interesantno je da je platan ispred Miloševog konaka star skoro 150 godina.

Miletićevo brdo između Višnjice i Slanaca zabeleženo je i na kartama iz prošlog veka. Spominje se u knjizi Riste Nikolića, objavljenoj 1903. godine. Osim pomena imena nikakvih drugih podataka nema. Brdo je, inače, visoko 279 metara.

Za Maleško brdo koje može da se nađe na kartama s početka XX veka, isto tako nema podataka. Nalazi se u stvari na padini Vračarskog visa, iznad današnje raskrsnice “Mostar”, preko puta beogradske pivare. Na njemu se nalaze nova zdanja i nekoliko bolnica.

O Pašinom brdu ima mnogo podataka, čak sasvim tačnih. Dobilo je naziv u vreme prvog srpskog ustanka, preciznije, posle ubistva Sulejman-paše, beogradskog vezira, 1807. godine. On je, napuštajući Beograd sa celom svojom pratnjom, naslućujući namere ustanika, hteo da zavara trag. Umesto da krene Carigradskim, on se zaputio Kragujevačkim drugom, a zatim jednim poprečnim putem preko brda koje je bilo pod retkom šumaricom, želeći da izbije na Carigradski put, ali Karađorđevi ustanici su ga pratili.Onda su ga presreli, ubili njega i njegovu pratnju. Brdo kojim je hodio paša znavano je Pašino brdo, a izvorište Pašina česma. Visina Pašinog brda, koje se dvadesetak godina posle drugog svetskog rata zvalo Lekino brdo, jeste 151 metar.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *